Na jaren te hebben gezeild op, met name, scherpe jachten waren we voor een keer op zoek naar iets anders. Met 3 kinderen die zeer beweeglijk zijn is het een uitdaging om 2 weken in een kleine kuip te verblijven en toch lekker kunnen zeilen. In het verleden ben ik een keer aan boord geweest van een lemsteraak type visserman en deze ervaring is altijd bijgebleven. Zoekend naar een geschikte en betaalbaar schip kwamen we de HL93 tegen. Na contact met Wopke bleek het mogelijk om deze te kunnen gebruiken. Nu ben ik wel een aantal keer aan boord te zijn geweest op een platbodem, maar heb er nooit zelfstandig mee gevaren. Wopke stelde daarom voor om anders een middag een proefvaart te doen. Is toch wel prettig met 3 jonge kinderen aan boord en dan weten wat je moet doen.

De middag met Wopke was een fijne. Het varen met de HL93 bleek niet erg ingewikkeld als je maar een paar dingen wist. Even oefenen met de boot draaien, het zeil hijsen en de zwaarden bedienen en het vertrouwen was gekomen dat het een goede vakantie zou worden.

Toen eenmaal de vakantie daar was konden we in het centrum van Bolsward opstappen. We werden gastvrij door Wopke opgewacht en na nog een paar kleine instructie konden we de auto vol spullen lossen. De eerste avond verbleven we nog aan de kade om de kinderen te laten wennen aan de boot en alles een plekje te geven. Lekker even wat eten gehaald en vervolgens iedereen op bed.

De volgende ochtend gingen we onderweg. Best spannend om door de smalle vaart naar de brug te varen en daar te wachten totdat deze open ging. Eenmaal er doorheen zijn we onderweg en komt een kleine droom uit. 2 weken lang varen we door Friesland en zeilen we waar het mogelijk is. We met slecht weer zoeken we de grotere dorpen of steden op en vermaken ons met een bezoekje aan een speelparadijs of gaan lekker zwemmen in het zwembad. We krijgen ook nog bezoek aan boord en leggen aan op een van de vele eilandjes. Terwijl de kinderen lekker zwemmen genieten we van eten en drinken. Met een tentje op de kant kunnen we met 8 personen ons prima redden. De dagen vliegen voor bij terwijl we iedere dag intens genieten van de rust, ruimte en het samenzijn. De laatste avond liggen we aan een boerenerf en krijgen we een flinke regenbui en onweer over ons heen. Gezellig knus zitten we binnen en eten we in deze kleine en toch ruime ruimte.

De vakantie zit erop en we kijken terug op een onvergetelijke ervaring. Het contact met Wopke blijft lang doorlopen. Helaas konden we in 2019 de HL93 niet opnieuw huren door problemen met de mast. Wopke geeft dan ook aan dat het seizoen van 2020 het laatste wordt dat hij de verhuur zal doen. Hij komt terug op een opmerking gedaan in eerste vakantie wat leidt tot de overname van deze bijzondere boot.